Til oprør mod de rasende økonomer og det ledende slæng

Den stærkt kritisable håndtering af “Grønlands hvide guld” fortæller om et Danmark, der er ved at falde fra hinanden

Coverbilledet trl Grønlands hvide guld

Grønlands Hvide Guld.
Filminstituttet

Grønlands hvide guld. Dokumentar: Naja Dyrendom Graugaard, Claus Pilehave, Otto Rosing, Marie-Louise Skov Jensen

 

 

Der er mange, der ikke forstår, hvad jeg mener om  de rasende økonomers udbrud og det ledende slængs reaktionære reaktion. En af dem hedder Niels Borg. Han står ikke alene. Men hvad gør man, når mainstream føres ned i kloakken

 

Jeg har ikke noget behov for at massere min støtte til Grønland. Jeg ser bare på min måde. Jeg forkynder, hvad jeg mener.

Nationaløkonomer i udbrud nedgjorde dokumentaren “Grønlands hvide guld”  hvis nogen skulle have glemt det. Bagefter fik landets ledende slæng lukket filmen ned, (afpubliceret den). For føje spot til skade lavede Jonatjhan Spang en rædsel af en nedgøring af filmen med en satirisk udhængning af  Naja Dyrendom Graugaard.

Jeg har ikke i mit liv set magen til råddenskab, og jeg skal prøve at forklare  Niels Borg (facebookdialog-svarer hvorfor. )

Værdigrundlaget

I samfundsvidenskabelig metode ser enhver på samfundet ud fra dels et verdensbillede, dels et ærinde.
Verdensbilledet fremstiller  vi normalt, som  vi oplever, at det ER. Ærindet er det subjektive element: Verden , som vi ud fra et eller andet værdigrundlag synes, den del af verden, vi ser på, burde være: BØR.
Flere af oplysningstidens filosoffer beskæftigede sig med forholdet mellem er og bør, ikke mindst David Hume, der der adresserede det direkte. Interesserede kan læse her. :
https://en.wikipedia.org/wiki/Is%E2%80%93ought_problem
Det ligger også i rationalitets-begrebets kerne, at der er en erkendt tilstand, og en ønsket tilstand.
Det er en del af kernen i  Immanuel Kants værk: “Kritik der reinen Vernunft”.  Hvis du vil læse mere om den, så her: https://lex.dk/Kritik_der_reinen_Vernunft.Pointen er simpelthen, at du ikke slipper af med det subjektive aspekt ved at lukke øjnene for det og bilde dig ind, det er objektivt. Hvad er målet for vores samfundsøkonomi? Det kan vi diskutere, for det er politik.

Men der findes ikke objektive værdier. Kun een outdatet retning tror på det: Utilitarismen og den helt forældede udgave af positivismen.

Ærindet kan ikke undgå at være politisk. Økonomer kan ikke undgå, måske mere eller mindre implicit, at ville noget med det. Er de “nationaløkonomer”, er ærindet i politisk forstand at regulere samfundsøkonomen ud fra forestillinger om, hvad der er godt for samfundet Det ligger også i den neoliberale tradition, der har bevæget de borgerligt – højreorienterede økonomer siden Milton Friedman, der kørte en ihærdig kampagne mod den mere Keynes-orienterede økonomi/politikforståelse, der førtes op til omkring 1980.

Det er ret typisk for den danske neoliberale nationaløkonomi som fag, at de har internaliseret en noget latterlig selvforståelse:

Ærindet kan ikke undgå at være politisk 2. I det omfang, deres anbefalinger følges, vil det få politiske konsekvenser med hensyn til fordelingen af værdier i samfundet.
Økonomer kan ikke undgå, måske mere eller mindre implicit, at ville noget med det. Er de “nationaløkonomer”, er ærindet i politisk forstand at regulere samfundsøkonomen ud fra forestillinger om, hvad der er godt for samfundet, og hvad der vil være mindre godt.

Det ligger også i den neoliberale tradition, der har bevæget de borgerligt – højreorienterede økonomer siden Milton Friedman, der kørte en ihærdig kampagne mod den mere Keynes-orienterede økonomi/politikforståelse, der førtes op til omkring 1980.

Ærindet bliver ikke mere objektivt af matematiske formler

Det er ret typisk for den danske neoliberale nationaløkonomi som fag, at de har internaliseret en selvforståelse: Jo mere matematisk metode, der anvendes, des mere “objektiv” bliver den. Med andre ord opfatter de sig  som “uafhængige og objektive“. De ser ikke sig selv som “ude i et politisk ærinde”, mens det er klart for alle andre, at de navnlig ser på BNP og inflation, derimod mindre på samspillet mellem offentlig og privat sektor. Bekæmpelse af fattigdom og fordelingspolitik ser de som om ikke beklagelig, så “et politisk ærinde”.
Det indebærer også, at enhver beskæftigelse udenfor deres snævre synsmåde og genstandsfelt bliver skreget ud som “subjektiv”, “politisk ærinde” og endnu værre “føleri”, når det blot kommer i nærheden af “økonomi”.

Selv har de ingen følelser, mener de, Selv er de ikke ude i noget poltisk ærinde. Og hvis nogen bliver kede af noget, er det efter denne ukristelige objektivitetstro meget forkert, hvis nogen kniber en tåre.

En dokumentar skal være dokumenteret; sand

Så kunne man spørge:  Skal en dokumentar være videnskabelig? Det vil jeg sådan mene, at den skal og bør være i den forstand, at dokumentationen skal være i orden. Der må dramatiseres, men ikke lyves.

Det vil sige, at påstandene og fremstillingen skal overholde almindelige samfundsvidenskabelige dokumentationsstandarder. Det gælder for eksempel udregningen af de 400 mia. Ingen har kritiseret den for manglende reliabilitet. Diskussionen, hvis der har været nogen, har handlet om dens validitet. Men at det er den gængse metode, når det handler om kolonialisme-relationer, har økonomerne ikke haft viden til at anfægte.

“Grønlands Hvide Guld” hvide guld var veldokumenteret. Der var en svipser af underordnet karakter, men den kunne være blevet rettet med en tiføjelse i præsentationsteksten eller en ændring i selve dokumentaren. Helhedsbilledet var i orden.
Problemet er, at de højreorienterede økonomifprofessorer ikke på noget tidspunkt har beskæftiget sig med nationaløkonomiske relationer mellem koloni og kolonimagt.
Havde de slået op i Tyskland eller Frankrig, havde de fundet hele institutter, der fokuserer på det emne. Fx. universitetetr i Bielefeld.

Nu skal man ikke regne med, at nutidens danske nationaløkonomer kan læse  fransk eller tysk. Men de skriver altså dernede på engelsk, så artikler om emnet er tilgængelige

Skal man danne sig et overblik over en virksomheds historie fra start til slut, bruger man dels econimies of scale som udgangspunkt og total revenue som det, der skal beregnes.
Lige præcis, hvad man møjsommeligt har gjort med Grønlands Hvide Guld.

At beløbet fremskrives til nutidsværdi er også anbefalet. 400 mia kroner over 133 år svarer til en aktivitet på 3 mia kr årligt. Det er meget småt.

Sådan en beregning er skønsmæssig. Man må formode, at der efter de første investeringsår kom en stigende aktivitet, men det viser sig jo historisk, at der var nogle år, hvor salg og aktiviteter vare høje, mens andre var forsvindende små.

Jeg hører til de statskundskabskandidater, der har eksamen i nationaløkonomi. Det gør mig ikke til nationaløkonom. Dels er eksamen oldgammel, dels har det ikke været min hovedbeskæftigelse efter jeg forlod universitetet. Men et par hurtige opslag var nok.

Højrefløjens politiske ærinde var at banke den indlysende sandhed ned, at kolonialismens inderste væsen er extractivism, udbytning. Man kunne have lavet en anden dokumentar om hvalfangst, der gav olie til oplysning af Europas gadelamper, smøreolie til industrien, margarine og andre produkter. Eller guldminer, kulminer.
Den næsten udtalte løgn står i påstanden om, at Danmark ikke udbyttede Grønland. Det er et massivt politisk ærinde. Bortforklaringen skriger til himlen. Man kan på den anden side sikkert sige en masse om, at Grønland også har haft glæde af forholdet til Danmark osv. Men den danske selvforståelse, at vi ikke har taget fejl, at den danske politik overfor Grønland udelukkende har været den rene gavebod, filantropi og velgøren

selvforståelse: Jo mere matematisk metode, der anvendes, des mere “objektiv” bliver den. Med andre ord opfatter de sig satme som “uafhængige og objektive”. De ser ikke sig selv som “ude i et politisk ærinde”, mens det er klart for alle andre, at de navnlig ser på BNP og inflation, derimod mindre på samspillet mellem offentlig og privat sektor. Bekæmpelse af fattigdom og fordelingspolitik ser de som om ikke beklagelig, så “et politisk ærinde”.

Det indebærer også, at enhver beskæftigelse udenfor deres snævre synsmåde og genstandsfelt bliver skreget ud som “subjektiv”, “politisk ærinde” og endnu værre “føleri”.
Selv har de ingen følelser, mener de, Selv er de ikke ude i noget poltisk ærinde. Og hvis nogen bliver kede af noget, er det efter denne ukristelige objektivitetstro meget forkert, hvis nogen kniber en tåre.

Så kunne man spørge? Skal en dokumentar være videnskabelig? Det vil jeg sådan mene, at den skal og bør være i den forstand, at dokumentationen skal være i orden. Der må dramatiseres, men ikke lyves.

 

“Grønlands hvide guld” skulle være godkendt, hvis bedømmelsen havde været saglig.

“Grønlands Hvide Guld” var ikke løgnagtig, og den var ikke præget af inhabilitet. Om folk bryder sig om ærindet,  værdipræmisserne, det er en anden sag.  Men vi skal ikke have nationaløkonomer til at bedømme, om et politisk ærinde skal forkastes eller ej.Der forekom vist en svipser af underordnet karakter, men den kunne være blevet rettet med en tiføjelse i præsentationsteksten eller en ændring i selve dokumentaren. Helhedsbilledet var i orden.

Problemet er, at de højreorienterede økonomifprofessorer ikke på noget tidspunkt har beskæftiget sig med nationaløkonomiske relationer mellem koloni og kolonimagt.

Havde de slået op i Tyskland eller Frankrig, havde de fundet hele institutter, der fokuserer på det emne. Fx. universitetetr i Bielefeld.

Nu skal man ikke regne med, at nutidens danske nationaløkonomer kan fransk eller tysk. Men de skriver altså dernede på engelsk.

Skal man danne sig et overblik over en virksomheds historie fra start til slut, bruger man dels econimies of scale som udgangspunkt og total revenue som det, der skal beregnes.
Lige præcis, hvad man møjsommeligt har gjort med Grønlands Hvide Guld.
At beløbet fremskrives til nutidsværdi er også anbefalet. 400 mia kroner over 133 år svarer til en aktivitet på 3 mia kr årligt. Det er meget småt.
Sådan en beregning er skønsmæssig. Man må formode, at der efter de første investeringsår kom en stigende aktivitet, men det viser sig jo historisk, at der var nogle år, hvor salg og aktiviteter vare høje, mens andre var forsvindende små.
Jeg hører til de statskundskabskandidater, der har eksamen i nationaløkonomi. Det gør mig ikke til nationaløkonom. Dels er eksamen oldgammel, dels har det ikke været min hovedbeskæftigelse efter jeg forlod universitetet.
Højrefløjens politiske ærinde var at banke den indlysende sandhed ned, at kolonialismens inderste væsen er extractivism, udbytning. Man kunne have lavet en anden dokumentar om hvalfangst, der gav olie til oplysning af Europas gadelamper, smøreolie til industrien, margarine og andre produkter. Eller guldminer, kulminer. Nu handlede det om kryolitten.
Den næsten udtalte løgn står i påstanden om, at Danmark ikke udbyttede Grønland. Det er et massivt politisk ærinde. Bortforklaringen skriger til himlen. Man kan på den anden side sikkert sige en masse om, at Grønland også har haft glæde af forholdet til Danmark osv. Men den danske selvforståelse, at vi ikke har taget fejl, at den danske politik overfor Grønland udelukkende har været den rene gavebod, filantropi og velgørenhed, det er den største løgn.

Slænget følger efter

En ting er, at vi på universiteterne i København, Odense og Århus har nationaløkonomer, der er forfaldne til totalt at tro på deres egen værdifrie (ikke i deres observans værdiløse) videnskabelighed. Problemet er det slæng af redaktiører, professorer og redaktører, kort sagt Danmarks ledende slæng, der følger efter. Havde man dog bare genindført filosofikum.

Pressens tro på “uafhængighed” og “objektiv nyhedsformidling”

Et parallelt, uløst problem oplever vi med pressen og da ikke mindst Danmarks Radio. Som jeg forstår det, har vi en indbildsk presse, der tror, den kan være “neutral” og “uafhængig”, mens den en gang imellem bilder sig ind, at den kan prioritere emner at tage op, vinkling osv. efter “væsentlighed“. Det simple problem her, ud fra hvilke kriterier væsentligheden prioriteres. Det kan kun være subjektivt. Udvalget er subjektivt og politisk. Det er vinklingen også.  Pr definition.

Det er mit bestemteste indtryk, at de mange ritualer og besværgelser om uafhængighed, neutralitet og objektivitet nok tll en vis grad er erkendte. Men da  man ikke på dansk grund har analyseret problemet til bunds, så lader man det sejle i den illusion, at det ikke vil kunne løses.

For mig at se er begyndelsen til en løsning enkel. Man skal deklarere sit ærinde, sine værdipræmisser, sin hensigt. Det leder til et ret frugtbart begreb, der minder om juraens inhabilitet. Inhabilitet handler om usaglig interesse. Den presse, der følger broderismen, Frederik Vad og “den tredje erkendelse”, risikerer at blive medløber, hvis den ikke kender kritikken af broderismen, Frederik Vads ærinde  mistænkeliggørelse af herboende succesrige muslimer).  Hvis man læser TjekDet om DRs proisraelske nyhedsdækning, er slagsiden dokumenteret. Hvis DRs dækning skulle være sket under et alsidighedsprincip, så er der et inhabilitetsproblem, fordi man illuderer neutral, mens DR reelt fører kampagne for Israel-USA-siden. Det kan diskuteres. Men usaglig interesse handler om ikke-deklarerede værdipræmisser.

 

 

Afpublicering og derefter Spangs spanking

Som bekendt vendte DR om på en tallerken efter den massive kritik Thomas Falbe blev fyret, og dokiumentaren blev gjort utilgængelig. På den måde undgik det ledende slæng enhver diskussion om de foretagne dispositioner.

Hvad de ledende snitrkler må have oplevet som en virkelig nyudgave af dødens triumf oplevede vi så, da DR med Jonathan Spang udgav en satire, der fremstod som en grønlandshånende nedgøring af Naja Dyrendom Gravgaard.

Dermed har Danmark, kort før Trumps nye overtagelsestilbud og det nu overståde valg kunnet vise sin foragt for inuit. DR og økonomerne har støttet ønsket om hurtig frigørelse i en valgkamp.

Foto af Mikael Hertig
Website |  + posts

Privat seniorforsker, cand. scient. pol. Aarhus University 1982

orcid.org/0000-0002-0533-0231

Published: "Kommuner, Regressionsanslyser og Bloktilskud 1982
Fuldmægtig, Ribe Kommunes Borgmesterkontor 1982-83
Fuldmægtig, Arbejdsmiljøinstitutrewt 1983-85
Fuldmægtig, Privatbanken 1985-87
Budget- og Planlægningschef Aktivbanken i Vejle 1987-90
DSB- Økonomikonttoret 1990-92
IT-sikkerhedsmedarbejder og -leder, 1992-1999
IT-revisor ISACA 1999-2000
Stifter og medejer af Nensome Security 2000-2003
Diskettedrevslås
Opfinder af metode til sikker sletning afdata på harddiske, patent
Fuldmægtig, Grønlands Selvstyre 2013-15
Konsulent i Persondatasikkerhed 2015-17
Timelærer i forvaltningsret ved Grønlands Universitet Nuuk 2015-17
Underviser i forvaltningsret ved Ledelsesakademier Nuuk 2016
Folkepensionist

Skriv et svar